Despre asigurare

Asigurarea obligatorie RCA se incheie la inscrierea in circulatie a autovehiculului si acopera daunele provocate de un accident produs din vina asiguratului unei terte parti.

Asigurarea RCA de la Asirom te protejeaza si pe drumurile din afara Romaniei, prin documentul international de asigurare Carte Verde, valabil in statele membre ale Spatiului Economic European si pe teritoriul Confederatiei Elvetiene.

Cui se adreseaza asigurarea

Asigurarea RCA se poate achizitiona de catre o persoana fizica sau juridica, pe o perioada cuprinsa intre 1 si 12 luni si este obligatorie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania, aflate sau nu in uz.

Avantajele asigurarii

01. Decontare directa (optiune suplimentara)

Cand esti parte vatamata intr-un accident si ai optat pentru clauza de decontare directa de la Asirom, dauna ta este rezolvata simplu si sigur. Tot ce trebuie sa faci este sa anunti dauna, iar noi vom avea grija ca masina ta sa fie reparata, fara sa apelezi la asiguratorul celui vinovat de accident.

02. Despagubiri pentru pagube materiale, vatamari corporale sau deces

Asigurarea RCA acorda despagubiri pentru pagube materiale, vatamari corporale sau deces, readucerea vehiculului la starea de dinaintea evenimentului, cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata si pagube reprezentand lipsa de folosinta a vehiculului avariat, doar în condițiile stabilite de lege.

Intrebari frecvente

Asigurarea RCA este obligatorie chiar daca proprietarul nu mai intentioneaza sa conduca vehiculul (chiar si pe o perioada scurta de timp) si a decis sa-l parcheze pe teren privat. Contractul RCA poate fi suspendat la cererea Asiguratului pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizarii vehiculului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat; in acest caz, Asiguratul are obligatia ca, pe toata durata suspendarii contractului RCA, sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public.

Nerespectarea obligatiei de incheiere a asigurarii RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda si cu retinerea certificatului de inmatriculare/ inregistrare a vehiculului. In plus, in cazul unui accident, proprietarul vehiculului va suporta financiar prejudiciul creat.

Chiar daca ai pierdut asigurarea RCA, ea este valabila si poti cere oricand o copie in format fizic (pe hartie) sau electronic (pe email). Pentru a verifica daca exista o polita RCA valabila pentru un anumit autovehicul acceseaza site-ul https://www.aida.info.ro/ro/polite-rca, completeaza la criteriile de cautare numarul de inmatriculare sau seria de caroserie si data la care verifici valabilitatea.

Tarile in care asigurarea RCA este valabila sunt statele membre ale Spatiului Economic European si pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, acestea precizate in polita (pe documentul „Carte Verde”).

Nu ai gasit raspunsul?
Contacteaza-ne!

call center:021 9146
whatsapp:0741 44 77 99

Cere oferta

Informatii utile

Ce inseamna RCA? Informatii pe care ar fi bine sa le stii despre acest tip de asigurare

Orice autovehicul care se deplaseaza pe drumurile publice trebuie sa aiba asigurare. Asigurarea auto RCA este obligatorie, iar in lipsa acesteia, folosirea autovehicului devine ilegala. Afla ...

citeşte mai mult

Asigurarile - Cum inchei o asigurare si cate tipuri de asigurari exista

Dat fiind faptul ca exista multiple moduri prin care viata de zi cu zi poate fi perturbata de diverse evenimente neplacute, achizitionarea unei asigurari in Romania este foarte importanta.

citeşte mai mult

Accidentul rutier - Cei mai importanti pasi de urmat pentru recuperarea pagubelor

Nimeni nu isi doreste sa treaca prin experienta unui accident rutier – totusi, frecventa cu care se intampla astfel de evenimente este destul de mare. Principalele cauze ale accidentelor sunt ...

citeşte mai mult

Asigurarea CASCO - ce este si de ce este necesara pentru fiecare autoturism!

Foarte multe persoane se intreaba daca asigurarea casco este obligatorie, insa raspunsul este nu. Ea este complet facultativa pentru soferi, insa reprezinta un avantaj foarte mare pentru ...

citeşte mai mult